V koloběhu věčnosti

Helena Kosková

Učení se z medicínského kruhu a přírodních cyklů, roztáčení kola života.

Medicínské kolo můžeme vnímat jako ceremoniální prostor pro modlitbu a meditaci, jako moudrého průvodce na cestě životem, jako mapu psycho-spirituálního prostoru našeho světa. Bývá jednoduše symbolizováno čtyřmi směry propojenými kruhem, se středem, který vyjadřuje jednotu, celistvost, mír a harmonii. Medicínské kolo bylo a je používáno všude možně po celém světě, a tak existují jeho různá pojetí a vrstvy, vztahující se k jednotlivým kulturám a tradicím. Společným a pro mne velmi inspirantivním elementem je jeho cyklický ráz. S každým směrem můžeme asociovat období, fázi měsíce či část života, a také určité charakteristiky se svými světlými i stinnými stránkami. Kolo vyjadřuje propojení, jednotu všech vrstev přírody včetně lidí, neustálý pohyb a nekonečný kruh života. Učí nás o významu a kráse všech fází. Může nám naznačit, kde v životě jsme a kam míříme. Můžeme se od cyklů a s cykly učit tím, že je jednoduše pozorujeme - v nás i kolem nás. Můžeme podpořit plynutí a sladit své vnitřní hodiny s kosmickým cykly vnímáním a oslavováním přechodů mezi jednotlivými fázemi - přechodovými rituály vstupu do dospělosti či stáří, každodenním ranním vítáním slunce či poděkováním zimě a přivítáním jara ve správný moment.

Z mého deníku.

2. listopadu 1979
Narodila jsem se v poledne na dušičky, v den, kdy se propojujeme a oslavujeme s našimi blízkými, kteří již odešli. Ode dneška budeme oslavovat taky život a zrození.

Nádech – pauza – výdech – pauza – nádech…

5. května 1998
Dneska pracuju na zahradě, ve svém oblíbeném koutě – u kompostu. Kouzelný místo. Přináším tam plevel a listí ze zahrady i zbytky ovoce a zeleniny z kuchyně. Nechám je rok rozkládat se, občas je promíchám a s úžasem sleduju, jak se neúhledná hromada proměňuje v měkkou černou voňavou půdu. Tu rozvozím zpět po zahradě, na záhony a ke všem kytkám, keřům a stromům.

Začíná pršet.

29. července 2003
Je nov, čas mojí menstruace. Jasně vidím to, co je většinu času skryté, moje vědomí je rozšířené, cítím se napojená. Potřebuju odpočívat, být sama, vyživit se, abych nabrala sílu na další měsíc. Už to znám. Když to tak udělám, život bude jednodušší pro mě i pro lidi kolem. Příští týden budu produktivní a oslnivě inteligentní, potom okouzlující a chápavá kolem úplňku a času ovulace, a kreativní, intuitivní a konstruktivně kritická než se zase přiblíží nov. Už to znám. Když nebudu naslouchat svému tělu a duši… budu vyčerpaná a nespolečenská celý měsíc. Takže si jdu raději dát vanu.

Díky zemi, která mě podporuje každý den, bez nároků a očekávání.

14. – 16. dubna 2017, Velikonoce
V pátek vstupuju do nočního lesa a sfoukávám svíčku, setkávám se s temnotou, chaosem, nicotou. V sobotu pokračuju v cestě podsvětím, procházím labyrintem, setkávám se s démony, vnitřními i vnějšími stíny. V neděli si dávám ranní koupel v ledovém potoce, znovu zapaluju svíčku a oslavuju. S přáteli přestavíme labyrint v medicínský kruh, kolo života, kolo dharmy, a tančíme jím znovu a znovu dokola. Cítím se svěží, jiskřivá, lehká, plná živoucí energie. Kosmický řád je znovuustaven, život zase dává smysl. Společně s jarní přírodou a s Kristem ve Velikonočním mystériu jsem vzkříšená, jako každý rok. Po zimním spánku jsem zpátky s klíčící energií, připravena začít nové věci.

Oheň, symbol života, tančí s námi.

23. března 2018
Moje babička zemřela. Cítím smutek, nostalgii, mír, vděčnost.

Užívat si a oceňovat svůj měsíční čas, pozorovat transformační sílu kompostu nebo přijmout svoje zimní chmury mi pomáhá přijmout a oceňovat také stáří a smrt, vidět význam a dar ve všech fázích různých cyklů. S každou zasazenou květinou a pohledem na měsíc se moje tělo rozvzpomíná na tuhle přírodní moudrost, přirozenost veškerého života.

Také můj kamarád, moje první láska, zemřel. On, jeho žena a jejich malý syn. Cítím se nešťastná, zoufalá a naštvaná. Mír nepřichází. Bylo to moc brzo. Byl to jejich jarní a letní čas, ne zima! …pořád je hodně co se učit.

Nádech – pauza – výdech – pauza – nádech…

Jakých cyklů si všímáš ve svém životě a v přírodě?

Jaké je tvé oblíbené období? Proč?

Kdy ses naposledy díval/a na měsíc?

Want to read more?

Check other articles.

Selected articles in other languages:
Czech, German, Italian, Latvian

IP logo-19

Inner Pathways
Innovative approaches in learning for Sustainability
Pandora Association Hungary, Budapest, Sasvár utca 99/c.

Facebook | Spotify

© 2020 - Inner Pathways | All rights reserved

E+logo_1-500px

The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Scroll to Top